Ki Aikido

Tohei Sensei

Tohei Sensei s-a nãscut la 20 ianuarie 1920 in zona Shitaya din Tokyo. Incã din copilãrie s-a confruntat cu o sãnãtate fragila, mostenitã din partea mamei, care suferise de pneumonie. A inceput sã practice Zen, Misogi si Judo la îndemnul tatãlui sãu, pentru a-si îmbunãtãtii sãnãtatea.

In 1937, pe când avea 16 ani, a intrat la scoala de judo din Keio pe care a fost nevoit sã o abandoneze un an deoarece s-a îmbolnãvit de pleurezie. Doctorii i-au impus un tratament foarte drastic si i-au interzis sã mai practice antrenamente dure pentru cã i-ar fi putut pune viata în pericol. Tohei Sensei a început sã studieze intens religia si filosofia orientalã decizându-se apoi sã practice ceea ce citise. Si-a devotat timpul antrenamentelor de Zen si Misogi (exercitii asidue de respiratie in sesiuni de una - douã zile). Dupã o vreme a revenit la medici, care au constatat cã boalã dispãruse.

In 1939, Tohei Sensei a început sã studieze Aikido împreunã cu Sensei Morihei Ueshiba.

In februarie 1944, la 23 de ani, a fost trimis pe frontul din China Centralã. Aici a înteles cã pe front orice slãbire a Ki-ului poate însemna moartea.Astfel s-a hotarât sa practice respiratie ki de 200 de ori pe zi.Prin acest exercitiu a inteles principiul tinerii punctului.Cateodata nu-si putea calma respiratia nici chiar cu ajutorul respiratiei ki.A observat ca asta se întâmpla atunci cand inamicii se ascundeau în apropiere.Ca rezultat al atentiei permanente a lui Tohei Sensei nici un membru al plutonului sa nu a fost ranit sau ucis in razboi.

Revenit din China Centralã, Tohei Sensei si-a reluat studiile de Aikido si Misogi, în Tokyo. A început sã raspândeascã Principiile Ki-ului în Europa si Hawai si a devenit una din cele mai importante si influente personalitãti din lumea Aikido.

In 1947, Tohei Sensei a fost initiat în invãtãturile lui Tempu Nakamura Sensei (primul om care a predat yoga în Japonia) care i-a vorbit despre importanta gândirii pozitive si despre faptul cã mintea miscã corpul. A fost momentul în care a Tohei Sensei a realizat cã acesta este principiul universal care stã la baza artelor martiale. Si-a amintit cã atunci când îl privea pe O Sensei executând miscarile din Aikido, îi era limpede cã Maestrul conducea mintea partenerului si, ca rezultat, îi conducea corpul.

Intre 1953 si 1971 a contribuit la construirea de scoli de Aikido pe coastele continentului nord-american, prilej cu care a vizitat Statele Unite ale Americii de peste 15 ori.

In 1969, Tohei Sensei a primit al 10 lea Dan. In 1971 a pus bazele Societãtii de Ki si Aikido (organizatie non-profit) in Tokyo , iar din 1990 sediul principal al Societatii de Ki si Aikido este în orasul Ichikai, Japonia.

La 19 mai 2011 Tohei Sensei s-a reintors la sursa.

Tohei Sensei Tohei Sensei Tohei Sensei

Tohei Sensei Tohei Sensei Tohei Sensei