Ki Aikido

O-Sensei (Morihei Ueshiba)

Morihei Ueshiba s-a nãscut la 14 decembrie 1883 in Wakayama într-o familie cu 5 copii. De la tatãl sãu a mostenit determinarea samurailor si interesul pentru politicã, iar de la mama sa interesul pentru religie, poezie si artã. In anii copilãriei a fost slab si bolnãvicios si stãtea mai mult în casã pentru a studia legendele despre sfinti si ritualurile esoterice budiste. Morihei a fost încurajat de cãtre tatãl sãu sã practice sumo si înot. A devenit cu timpul tot mai puternic si a înteles cã are nevoie de asta dupã ce tatãl sãu a fost agresat de un grup de oameni angajati de cãtre adversarii sãi politici. S-a apucat sã studieze jujutsu si sabia si a observat cã are o inclinatie pentru artele martiale.

S-a hotarât sã se înroleze în armata japonezã, dar a fost respins pentru cã nu avea înãltimea minimã cerutã. Supãrat, a mers în pãdure unde s-a legãnat atârnat de copaci, încercând cu disperare sã creasca în înaltime. In 1903 a reusit sã se înroleze ca infantierist. In urma actiunilor deprinse în acea perioadã a fost recomandat de cãtre superiorii sãi pentru Academia Nationalã Militarã, dar a refuzat propunerea si s-a retras din armatã.

Revenit acasã a continuat pregãtirea fizicã la dojo-ul de jujutsu construit de tatãl sãu, unde preda cunoscutul instructor Takaki Kiyoichi. In 1912 s-a mutat în Hokkaido unde l-a cunoscut pe Sokaku Takeda. Revenit în Shirataki si-a construit un dojo si l-a invitat pe Takeda sã locuiascã cu el.

Foarte marcat de moartea tatalui sau, Morihei a început sã studieze religia Omoto cu Deguchi Onisaburo. Promotor al rezistentei non-violente si al dezarmãrii universale, Onisaburo l-a învãtat totul despre Budo. El spunea despre Morihei cã scopul lui pe acest pãmânt este sã predea despre adevãratul înteles al artei Budo”.

La 40 de ani Morihei a avut mai multe experiente spirituale care i-au schimbat cu totul viziunea despre viatã. El a înteles cã adevaratul sens al artei Budo este sã protejeze si sã întretinã viata. Din acest moment tot mai multi oameni au început sã caute învãtãturile lui Morihei Ueshiba.

In 1927, Deguchi Onisaburo l-a îndemnat pe Morihei sã se despartã de religia Omoto si sã meargã pe drumul lui. Morihei s-a mutat la Tokyo unde si-a construit un alt dojo.

Din 1932, Morihei Ueshiba a condus Societatea de Budo, înfiintatã chiar de el. Faima lui Morihei a crescut mult in urmãtorii zece ani, dar în 1942, Morihei s-a intors acasã, obosit de viata de la oras. Si-a construit un dojo în aer liber la Iwama si a pus bazele artei Aikijutsu, devenitã apoi Aiki-Budo si mai târziu, dupã zece ani de perfectionare a tehnicilor si a filosofiei religioase, Aikido. Cele trei ideograme japoneze care-i formeaza numele reprezintã: AI = armonie, KI = energie universala, DO = cale. Astfel, Aikido se poate traduce prin "Calea Armoniei Universale".

Aikido a crescut în popularitate la Tokyo sub conducerea fiului lui Morihei, Kisshomaru Ueshiba. Morihei a devenit cunoscut sub numele de O Sensei sau Marele Invatator, fãrã a renunta la dedicatia lui pentru îmbogãtirea si rafinarea “Cãii”. În arta creatã de Maestru, se pune accentul pe importanta realizarii armoniei între suflul vital (ki), corp si naturã.

La 26 aprilie 1969, in vârstã de 86 de ani, Morihei s-a întors la sursã dupã o suferintã de scurtã duratã, provocatã de o boalã gravã la stomac. A fost înmormântat în templul familiei, la Tanabe.

O Sensei O Sensei O Sensei

O Sensei O Sensei O Sensei